Het nieuws van donderdag 9 november 2023 (2024)

UniversiteitMinder Engelstalige studenten bij studie psychologie UvADe Universiteit van Amsterdam beperkte het aantal Engelstalige studenten psychologie. Dat had groot effect
Column Hassnae BouazzaEen wapenstilstand in Gaza zonder ‘ja, maar’De kloof tussen politiek en volk is enorm. Dit gaat niet om pro-Israël of pro-Palestina, maar om mensenrechten. Ieder mens is gelijk of niemand is gelijk.
Column Marcel van RoosmalenMeest onmenselijke ooitMarcel van Roosmalen vindt het een rustgevende gedachte dat het veranderende weer niets met het klimaat te maken kan hebben. „Als je grote problemen accepteert als verschijnsel waar je soms over kunt klagen, is alles veel beter verteerbaar.”
LiveblogDit gebeurde vandaag in de oorlog tussen Israël en HamasHet is de 34ste dag van de oorlog tussen Israël en Hamas. Een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen:
LiteratuurprijsJan Vantoortelboom wint Boekenbon Literatuurprijs 2023Schrijver Jan Vantoortelboom ontvangt voor zijn roman ‘Mauk’ de Boekenbon Literatuurprijs 2023. De jury noemt de roman een „verbluffend literair portret”.
Data-onderzoek online campagne Ook op de socials kiezen politieke partijen voor een opvallend milde toon, maar niet iedereen in Den Haag heeft de memo ‘geen ruzie, meer inhoud’ ontvangenGeen ruzie, meer inhoud: op Facebook en Instagram slaan politieke partijen een opvallend milde toon aan. Alleen de rechts-radicale partijen en Denk doen aan ‘negatief campagne voeren’.
HerdenkingOoggetuige bij Kristallnachtherdenking: ‘De mensen hebben weinig geleerd’Bij de landelijke herdenking van de Kristallnacht werd vooral veel gesproken over het geweld in Israël en Gaza, en de gevolgen daarvan in Nederland.
Liveblog‘Israëlisch leger schiet op ambulances op Westelijke Jordaanoever en in Gaza’Het Israëlische leger heeft donderdag op een ambulance geschoten op de bezette Westelijke Jordaanoever. Dat meldt hulporganisatie de Palestijnse Rode Halve Maan op X.
Interview met New York TimesTop van Hamas neemt burgerdoden op de koop toeTegen The New York Times zeggen Hamas-leiders dat hun absolute prioriteit gaat naar het op de agenda houden van de Palestijnse zaak. De belangen van de individuele burgers zijn in hun ogen ondergeschikt aan hun streven naar een eigen staat.
Liveblog‘Netanyahu verwierp vlak na 7 oktober voorstel van vijfdaags staakt-het-vuren in ruil voor vrijlating gijzelaars’De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft in het beginstadium van de oorlog met Hamas een voorstel afgewezen van Palestijnse militante bewegingen om een vijfdaags…
Omtzigt is ‘oerconservatief’ en ‘besluiteloos’, zeggen Yesilgöz en TimmermansDilan Yesilgöz (VVD) en Frans Timmermans (GroenLinks-PvdA) hebben donderdag bij de NOS uitgehaald naar NSC-lijsttrekker Pieter Omtzigt.
Project RotterdamVoorwaardelijke straf voor uithalers van drugs: mag dat wel?In ruil voor openheid kunnen verdachten lagere straffen krijgen, bij een alternatieve vorm van rechtspraak in Rotterdam. „Ik vind jou wél open. En bij het laatste stapje helpt je advocaat je.”
VVDDe VVD wil een ‘nieuw hoofdstuk’, maar gebruikt oude woordenNa dertien jaar Mark Rutte wil zijn partij zichzelf vernieuwen. Maar kan dat wel, als je al zo lang aan de macht bent? De VVD, zegt Ed Nijpels, lijdt aan „hermelijnkoorts”.
LiveblogKaag bij herdenking: bestaansrecht Israël evident, maar burgerdoden moeten worden voorkomenDemissionair minister van Financiën Sigrid Kaag (D66) heeft tijdens de nationale Kristallnachtherdenking de aandacht gevraagd voor Israëlische en Palestijnse slachtoffers van de…
LiveblogIsraël noemt beelden van gijzelaars ‘belangrijk teken van leven’ maar ook vorm van ‘psychologische oorlogsvoering’Israël noemt de videobeelden die donderdag door Palestijnse militanten zijn vrijgegeven van twee gijzelaars een „belangrijk teken van leven”, meldt persbureau Reuters donderdag.
KlimaatAdviesbureau McKinsey houdt wél hoop op het bereiken van klimaatdoelenAdviesbureau McKinsey ziet vijf mogelijkheden om het tempo van de verduurzaming een extra impuls te geven. Die moeten wel samengaan met economische groei en behoud van de concurrentiekracht.
Reportage Faillissem*ntWas bij Lightyear de bedrijfsvoering wel op orde? De curator pleit bij de rechter voor een onderzoekDe bekende start-up Lightyear ging plotseling failliet. In de rechtbank volgde donderdag een reünie, met een opvallende verklaring van de financieel directeur.
LiveblogHamas zegt dat gegijzelde Israëlische militair is omgekomen bij Israëlische luchtaanvalDe gewapende tak van Hamas, de Izz ad-Din al-Qassam-brigades, heeft laten weten dat een Israëlische militair die Hamas in Gaza in gijzeling hield donderdag is omgekomen bij een…
EU-begrotingEindstreep in zicht, maar standpunten EU-begroting liggen nog ver uiteenDoor uiteenlopende standpunten over de begrotingsregels blijft onduidelijk hoe een uiteindelijk voorstel er precies uit moet zien. Voor het einde van dit jaar moeten de EU-landen eruit zijn.
LiveblogIslamitische Jihad toont beelden van twee Israëlische gijzelaars, oppert tegen ‘juiste voorwaarden’ vrijlatingDe al-Quds Brigades van de Islamitische Jihad, een aan Hamas gelieerde terreurgroep op de Gazastrook, heeft donderdag videobeelden gedeeld van twee Israëlische gijzelaars, meldt…
Liveblog‘Minstens twaalf doden’ na aanval op vluchtelingenkamp in Westelijke JordaanoeverIn een Palestijns vluchtelingenkamp nabij de stad Jenin in de Westelijke Jordaanoever zijn donderdag minstens twaalf mensen om het leven gekomen na een aanval van Israëlische…
Spaanse regeringPedro Sánchez bereikt omstreden regeerakkoord met de Catalaanse separatistenAls het Spaanse parlement instemt, blijft demissionair premier Pedro Sanchez (PSOE) het land leiden. Hij moest daarvoor de Catalaanse separatisten van Puigdemont amnestie beloven.
Analyse StakingOok Hollywood-acteurs sluiten akkoordNa een recordlengte van 118 dagen staking hebben ook de acteurs in Hollywood een akkoord gesloten met de filmstudio’s. Hollywood popelt weer aan de slag te gaan, de staking leverde naar schatting een verlies op van 6,5 miljard dollar.
LiveblogRutte nodigt Palestijnse president Abbas uit naar Nederland te komenDemissionair premier Mark Rutte heeft de Palestijnse president Mahmoud Abas uitgenodigd om naar Nederland te komen om de situatie in Israël en de Palestijnse gebieden te bespreken.
LiveblogVS: Israël gaat dagelijkse gevechtspauzes in Noord-Gaza houden zodat burgers kunnen vluchtenIsraël zal dagelijks vier uur durende gevechtspauzes inlassen bij de twee hoofdwegen die de Gazastrook van noord naar zuid doorkruisen.
De laatste bladzijdeSalah Ridha (1961–2023) werd twee keer dokterSalah Ridha was een uit Irak gevluchte anesthesist. In Nederland moest hij helemaal opnieuw beginnen. Dat deed hij in Volendam.
VerkiezingenIntimidatie? SGP-lijsttrekker Stoffer vindt anti-abortusflyers uitdelen voor de deur van de kliniek juist ‘mooi’Chris Stoffer, de lijsttrekker van SGP, kreeg donderdag kritiek van andere partijen toen hij demonstranten bij een abortukliniek bezocht. „Dit is niet Hongarije, of Texas, of Polen, dit gebeurt in Nederland.”
ToezichtRuzie tussen Nederlandse cryptosector en DNB duurt voortDe rechter heeft DNB op de vingers getikt vanwege de te strenge eisen die ze aan bitcoinbedrijven stelde. De toezichthouder gaat in hoger beroep.
NatuurbrandenDoor opwarming is er meer bliksem. Daardoor zijn er meer natuurbranden, die weer voor opwarming zorgenDoor klimaatopwarming zullen meer door bliksem veroorzaakte natuurbranden ontstaan. Hierbij komen broeikasgassen vrij die de opwarming versterken.
Recensie MuziekgeschiedenisVerlies en verdriet in klassieke muziek. Mag je oorlog wel herdenken in klanken?Is muziek een gepast middel om het leed van oorlogsslachtoffers uit te drukken? Grote componisten waagden zich eraan. Een nieuw boek beschrijft hun worstelingen.
Beeld van de weekNieuwe Europese ruimtetelescoop gaat kijken naar het onzichtbare, en dat levert prachtig beeld opWekelijks een opmerkelijk beeld van een wetenschappelijke gebeurtenis.
DrugscriminaliteitDrugs- en wapenhandelaar Martien R. in hoger beroep ook veroordeeld tot 16 jaar celR. werd in 2021 al tot zestien jaar veroordeeld door de rechtbank in Den Bosch. De hoofdverdachte ging in beroep omdat de politie hem en zijn familie voor zijn arrestatie zeker anderhalf jaar lang had afgeluisterd en geobserveerd met camera’s.
EssayBibi Dumon Tak besloot na veertig jaar toch het boek 'Blösch' te lezen: 'De koe Blösch heeft me denk ik iets te vertellen, al is ze allang morsdood''Blösch' is het verhaal van een koe en een mens. Het verscheen in 1983 maar is nu nog actueler dan toen, schrijft Bibi Dumon Tak. ‘Bij tijd en wijle moet je naar adem happen.’
LiveblogGevangenissen krijgen geen eigen stembureausGevangenissen krijgen op de dag van de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november geen eigen stembureaus.
Interview Jan VriendComponist Jan Vriend: ‘Je kunt niet iemand anders zijn, ik moest Jan Vriend worden’Componist Jan Vriend viert deze week zijn 85ste verjaardag. Zaterdagmiddag klinkt zijn muziek live in het Muziekgebouw in Amsterdam, waar label Attacca een dubbel-cd met zijn kamer- en orkestwerk presenteert.
Opinie BedrijfsstructuurRelativeer het belang van de aandeelhoudersFocus op de maatschappelijke waarde van bedrijven, vergeet winstmaximalisatie, en werk aan een eerlijker bedrijfsmodel, betoogt Hans Rodenburg.
MoordaanslagExtreem-rechtse Spaanse politicus Vidal-Quadras door hoofd geschoten, zijn toestand is stabielEerder op donderdag ageerde Vidal-Quadras tegen een deal tussen de Catalaanse separatisten en de socialisten. De socialistische demissionaire premier Sánchez lijkt de separatisten gratie te verlenen, in ruil voor politieke steun.
Internet ExplorerNaaktfoto’s zullen verstuurd blijven worden - wie treft blaam?In de rubriek Internet Explorer volgt Süeda Isik de socials, op zoek naar de memes die iets vertellen over de wereld waarin we leven. Deze week: Vonneke Bonneke blikt in een documentaire terug op de sh*tstorm waarin ze op haar vijftiende belandde, nadat naaktfoto’s van haar waren verspreid.
RechtspraakPegida-voorman verscheurt opnieuw koran bij strafzaak voor groepsbeledigingEdwin Wagensveld voldeed volgens het OM met zijn acties in januari aan de voorwaarden voor groepsbelediging, omdat hij die mondeling uitte. Hij vergeleek de koran toen onder meer met Mein Kampf.
fotoserieVerkoopautomaten zijn niet weg te denken uit Japan: ze staan op straat, op stations, zelfs op Mount FujiIn Japan haal je het uit de automaat: slagroom, sashimi, sigaretten - wat eigenlijk niet? Japan is wereldkampioen jidohanbaiki.
Janneke kooktBuiten de comfortzoneWe gaan de rest van november uit kookboeken koken. Deze week uit Pasta van Maud Moody en Leonardo Pacenti, en wel: canneloni.
Recensie Verenigde StatenBoek over Joe Biden laat een president zien die sympathiek, saai en soms onzeker isVoor zijn boek over Joe Biden sprak journalist Franklin Foer met 300 medewerkers van de Amerikaanse president. Het levert interessante inkijkjes op, bijvoorbeeld over zijn relatie met de Israëlische premier Netanyahu.
AanpassenIk wil niet genezen van mezelf, maar van het doen alsofSchrijver en dichter Erik Jan Harmens (53) weet sinds vier jaar dat hij autisme heeft. In een serie essays beschrijft hij hoe ineens alles, maar ook helemaal niets meer klopte. Deel 7: mezelf zijn.
De LutherhofHier zijn de galerijen gezellige buitenkamersHet enige woonpalazzo van Nederland is ook de eerste, en mooiste, galerijflat.
Wat was ie lekker‘Heerlijk warm, het was echt soulfood’Meekoken met Janneke: hartige pompoenwafels.
Prix GoncourtJury Prix Goncourt kiest voor een roman vol amusem*nt en avontuur op hoog niveauDe jury van de prestigieuze Franse literatuurprijs twijfelde tussen een lekker leesboek en een hoogliteraire roman. De keuze viel op de pageturner Veiller sur elle van Jean-Baptiste Andrea.
creatief schrijvenSchrijverscholen: ‘In korte tijd kun je heel veel leren’Opleidingen in creatief schrijven zijn steeds meer geaccepteerd. Dat hoeft niet per se te leiden tot een literaire eenheidsworst.
Recensie De PodcastclubWonen bij je tanteJeanne Geerken genoot van een eerlijk gesprek tussen moeder en dochter aan de keukentafel in Kweekje, mi kwekipikin.
Recensie De PodcastclubOp zoek naar een geredde babyJeanne Geerken luisterde naar Waar is Sarah?, over een reddingswerker op zoek naar een baby.
Recensie De PodcastclubDocumentaire-kunstwerkjesJeanne Geerken ontdekte in De Erfenis, de nieuwe podcast van AudioCollectief Schik, dat nalatenschap op vele manieren wordt doorgegeven.
Recensie Non-fictieWeinig zo erg als vrouwen in een moederkostuumVrouwen die gefrustreerd zijn over het moederschap of hun woede loslaten op hun kind schamen zich omdat ze daarmee slechte moeders zouden zijn. Minna Dubin ging op zoek naar de oorsprong van het fenomeen ‘boze moeders’.
M23-rebellenVooral kinderen zijn de dupe van het oplaaiende geweld in Oost-CongoIn het oosten van Congo zijn al zeven miljoen mensen op de vlucht voor het geweld tussen het leger en de rebellen van M23. Toch wil president Tshisekedi de VN-vredesmissie zo snel mogelijk het land uit hebben.
Cultuurfonds PrijsCultuurfonds Prijs 2023 voor Female Economy en Adelheid RoosenDe Cultuurfonds Prijs 2023, honderduizend euro groot, gaat naar theatercollectief Female Economy.
Column Sarah Sluimer‘Maar we hebben óók nog nooit iets voor Soedan gedaan’, mopper ik terug ‘Vandaag vieren we Pietjes tweede verjaardag’, schreef een vader op Instagram. ‘Het voelt een beetje raar om in zo’n ellendige tijd de slingers op te hangen, en ik had het voor…
Ik doe iets goeds‘Je mag alles doen wat je wilt’Veel mensen willen iets goeds doen. Deze week: helpen bij kunstworkshops in het asielzoekerscentrum.
Recensie Klassiek | ●●●● | ●●● | ●●●●●Fantastisch pianoconcert van Jo Sporck is een hoogtepunt van November MusicOp November Music in Den Bosch hoor je altijd wel iets wat de verbeelding prikkelt. Zoals het geweldige pianoconcert ‘Into silence’ van Jo Sporck, een 70-jarige componist die landelijk weinig wordt gespeeld. Het nieuwemuziekfestival duurt nog tot en met zondag.
Recensie Monica HeiseyZo is het om op jonge leeftijd te scheidenDe Canadese stand up-comedian schreef een parodie op haar eigen scheiding. Haar stijl is ratelend, gevat en snappy.
Recensie Philippe PétainMaarschalk Pétain is niet meer wit te wassenDe maarschalk onder wiens leiding Frankrijk in de Tweede Wereldoorlog collaboreerde met nazi-Duitsland is nog steeds onderwerp van debat. De Britse historicus Julian Jackson laat zien wie Pétain werkelijk was.
Als het maar beweegtWaarom banken hun beleggers verwennen, maar hun spaarders nietTerwijl ze de spaarrente treuzelend verhogen, kopen banken wel eigen aandelen in. Dat eerste is inderdaad irritant. Het tweede is beter te verdedigen.
LiveblogErdogan beschuldigt Westen van ‘zwakheid’ in reactie op conflict GazastrookDe Turkse president Recep Tayyip Erdogan beschuldigt westerse landen van „zwakte” in hun reactie op de ruim tienduizend burgerdoden in Gaza.
Opinie Israël en GazaIsraël verdient geen steunJessica Durlacher schreef woensdag over het recht van Israël om terreur te stoppen. Een selectie van de reacties van lezers op haar essay.
LiveblogMacron tijdens humanitaire conferentie: het bestrijden van terrorisme mag nooit zonder regelsDe Franse president Emmanuel Macron is wederom kritisch op de manier waarop Israël strijdt in de Gazastrook.
Recensie Van de kaartBij Bistro Diepnoord staat een creatieve geest in de keukenBistro Diepnoord is een aantrekkelijk tentje met gedurfde combinaties op de kaart, vindt Joël Broekaert. Er zitten alleen een paar uitglijers tussen.
StemhulpDit zijn de 17 verkiezingsprogramma’s samengevatNRC vatte de programma’s van 17 politieke partijen samen. Bekijk hier de samengevatte standpunten per partij, per thema.
OnderwijsvernieuwingHof: ontslag docent om kritisch boek was ontoelaatbare inbreuk vrijheid van meningsuitingROC-docent Paula van Manen werd ontslagen nadat ze een kritisch boek over onderwijsvernieuwing schreef. Maar zij heeft geen grenzen overschreden, zegt het hof nu.
Recensie Giovanna GiordanoMagische roman van Giordano over een bezorger van oorlogsverklaringen en nogaplakkenEen Italiaanse piloot vliegt als postbode over bezet Ethiopië. Een sprookje tussen droom en de harde werkelijkheid.
DoopselVaticaan: transgender personen die geen schandaal of verwarring veroorzaken, mogen gedoopt wordenHoewel de paus in het verleden herhaaldelijk heeft aangegeven dat het Vaticaan open moet staan voor iedereen, inclusief lhbti-gelovigen, maakte hij ook duidelijk hom*oseksualiteit nog steeds als „een zonde” te beschouwen.
Recensie DuitslandBoeiend boek over Weimarrepubliek laat zien hoe man en vrouw gelijk werdenOver het magische culturele leven in Duitsland tussen de wereldoorlogen is veel geschreven. Toch merkt Harald Jähner nieuwe dingen op in een boeiend boek met de nadruk op vrouwenemancipatie.
Recensie romanEen autobiografisch verhaal geschreven in dolle paniekMeer dan zeventig jaar geleden schreef cultschrijver John Fante Het volle leven, zijn eerste bestseller. Ondanks masculien geweeklaag, is het licht van toon.
Pesten op schoolDe Franse Anne-Liz Deba werd jarenlang gepest. ‘Ik had nog nooit van dat woord gehoord’Na decennia zwijgen is pesten een thema in Frankrijk. Voor Anne-Liz Deba kwam het pesten tot een dramatisch dieptepunt toen haar belagers haar in brand wilden steken. Nu zet ze zich in voor preventie.
LiveblogMensenrechtenorganisaties stappen naar Internationaal Strafhof wegens oorlogsmisdaden IsraëlDrie mensenrechtenorganisaties op de bezette Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook hebben een rechtszaak aangespannen bij het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag…
VeilingOp een na duurste Picasso geveild voor ruim 130 miljoen euroHet portret ‘Femme à la montre’ van Pablo Picasso is woensdagavond bij Sotheby’s in New York geveild voor ruim 130 miljoen euro. Het is daarmee een van de tien duurste geveilde kunstwerken ooit.
OnderwijsUniversiteit Twente verwacht opnieuw hoger begrotingstekort dan eerder geraamdDe Universiteit Twente zou genoeg financiële buffers hebben om tegenvallers op te vangen, maar verwacht ook de komende jaren tekorten en neemt daarom besparingsmaatregelen.
FraudeRaad voor de Rechtspraak kritisch op conceptwet fraudebeleid kabinetHet huidige wetsvoorstel gaat mogelijk juist in tegen het maatwerk dat het kabinet voor ogen heeft. De Raad voor de Rechtspraak wil dat het kabinet de wettekst heroverweegt.
LiveblogNieuwe arrestatiegolf op Westelijke Jordaanoever, negen Palestijnen opgepaktHet Israëlische leger heeft negen mensen gearresteerd in het vluchtelingenkamp Jenin, op de bezette Westelijke Jordaanoever. Dat meldt het leger donderdag volgens Al Jazeera.
WiskundeEnorme databases zetten wiskundigen op het pad naar een bewijsIn de aritmetische statistiek, een jong vakgebied binnen de wiskunde, staat de ‘statistiek van gehele getallen’ centraal. Tegenwoordig worden vermoedens deels gebaseerd op enorme databases, maar het geven van bewijzen blijft mensenwerk.
ArcheologieWat zoekt een Leidse archeoloog in de genadeloze basaltwoestijn van Jordanië?Hitte, kou, zandstormen: de omstandigheden zijn bar in de Zwarte Woestijn. Toch hebben er altijd mensen gewoond.
Interview PaleontologieSabeltandtijgers, holenleeuwen, reuzenschildpadden... hun uitsterven komt door de mens en niet door het klimaatTelkens als de moderne mens verschijnt op een continent, sterven grote zoogdieren uit. Dat is geen toeval.
LiveblogIn beeld: Palestijnen schuilen bij ziekenhuizen na verwoestingen in de Gazastrook
Opinie ZeespiegelWe doen er alles aan om Venetië boven water te houden. Maar moeten we dat wel willen?Dankzij indrukwekkende technologie is Venetië voorlopig beschermd tegen het water, maar dat zal niet zo blijven. Misschien is het beter de stad gewoon te laten zinken, schrijft Carlo Ratti.
FotografieToen adoratie van industrie nog heel gewoon wasEens, kort geleden, golden grote fabrieken als fotogeniek symbool van de moderne beschaving. Fotografen toonden de kolossen op hun paasbest, blijkt uit overzichtsboek Factory Photobooks van fotograaf Bart Sorgedrager.
LiveblogNederlanders kritischer over rol Israël in conflict, bijna de helft noemt militaire actie ‘buitenproportioneel’Nederlanders zijn, een maand na het begin van de oorlog tussen Israël en Hamas, kritischer geworden over de rol van Israël in het conflict.
VeganismeHeeft vegan worden écht zin? En nog 17 vragen over veganismeHet aantal plantaardige producten in de schappen neemt toe en cappuccino met havermelk is populairder dan ooit. Steeds meer Nederlanders eten (af en toe) vegan. Waarom? En hoe duurzaam en gezond is een veganistisch leven eigenlijk? NRC beantwoordt in deze gids veelgestelde vragen over veganisme.
LiveblogDit gebeurde er in de nacht van woensdag op donderdag: ‘Tientallen doden bij luchtaanval vluchtelingenkamp Jabalia’Dag 34 is aangebroken van de oorlog tussen Israël en Hamas. Een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen in de nacht van woensdag op donderdag.
LiveblogFrankrijk organiseert conferentie over humanitaire hulp aan GazaFrankrijk organiseert donderdag een internationale conferentie over humanitaire hulp aan Gaza. Zo’n tachtig landen en internationale organisaties die in Gaza opereren komen…
Liveblog‘VS door 96 procent van geld voor Oekraïne heen’De Verenigde Staten hebben 96 procent van het geld dat bedoeld is om Oekraïne te steunen gebruikt. Dat heeft Witte Huis-woordvoerder John Kirby woensdag gezegd tijdens een…
PodcastDe campagne van koploper Pieter OmtzigtVanaf de eerste geruchten dat Pieter Omtzigt een partij zou beginnen tot nu - twee weken voor de verkiezingen - domineert Nieuw Sociaal Contract de campagne.
HollywoodActeurs bereiken voorlopige arbeidsovereenkomst met Hollywood-studio’sLeden van de Amerikaanse acteursvakbond legden medio juli hun werk neer omdat ze een verhoging van het minimumloon eisten. Daarnaast wilden ze een groter deel van de inkomsten uit streamingdiensten en betere bescherming tegen vervanging door kunstmatige intelligentie.
LiveblogWHO waarschuwt voor infectieziekten in GazaTerwijl het aantal doden en gewonden in Gaza blijft stijgen, kunnen de overbevolking en de verstoorde gezondheidszorg-, water- en sanitaire voorzieningen leiden tot de snelle…
BetaalbedrijfKoersexplosie: toelichting Adyen stelt beleggers gerustAdyen vertelde analisten woensdag dat het een ‘uniek’ betaalbedrijf is, met groeiperspectief. Donderdagochtend steeg de koers met 36 procent.
LiveblogHamas-leiders: ‘We zijn erin geslaagd de Palestijnse zaak weer op de kaart te zetten’In een interview met The New York Times hebben leiders van Hamas laten weten waarom ze de verrassingsaanval van 7 oktober, waarbij zeker 1.400 mensen werden gedood, hebben…
Oorlog Israël - Hamas'Netanyahu peinste niet over voorstel om gijzelaars vrij te laten in ruil voor vijfdaags staakt-het-vuren'En verder: dagelijks zullen Palestijnen in Noord-Gaza vier uur lang veilig naar het zuiden kunnen vluchten, aldus de VS. De afgelopen dagen waren er al regelmatig corridors naar het zuiden.Liveblog
RechtszaakVoormalig hoofd van de Grammy’s Neil Portnow aangeklaagd wegens drogering en verkrachtingDe Recording Academy, de non-profitorganisatie achter de Grammy’s, wordt daarnaast beschuldigd van nalatigheid omdat het eerder al op de hoogte zou zijn geweest van de beschuldigingen.
SudokuSudokuPlaats de cijfers 1 tot en met 9 zo in het diagram dat elk cijfer precies één keer voorkomt in elke rij, kolom, de negen vetomrande 3x3 vakken, én de vier grijze 3x3 vakken.
InhetmiddenIn het middenHorizontaal: 1. Zeer vertrouwd 5. Argentijn die als Barça-spits moest stoppen wegens hartproblemen 9. ‘__ Keizers maakt onder naam Donny Ronny nieuwe theatershow’ 11.
Commentaar Mantelzorg-verlofDe zorg voor zieke ouderen wordt een hete aardappelDriekwart van de werkgevers vindt dat zij opdraaien voor taken die de overheid bij mantelzorgers heeft gelegd. Maar de vraag rijst of ze niet juist meer ruimte en tijd moeten geven aan personeel dat voor een zieke naaste moet zorgen.
IkjeSupermanBij een echt goede aanbieding zijn de schappen in mijn supermarkt gauw leeg. Zo was er laatst een week lang geen pindakaas te koop, want: 1+1 gratis.
Column Sjoerd de JongEen treuzelende vader voor een getergd landAlweer meer dan twintig jaar geleden werd half Nederland verliefd op een seculier-katholieke, hoogopgeleide populist die beloofde het volk als Mozes de weg te wijzen uit de ‘verweesde samenleving’ waarin het was verdwaald.
DiplomatieMarineschip gaat richting Gaza met humanitaire hulp Rutte bespreekt in Qatar en Israël opties voor humanitaire hulp aan Gaza. Cyprus zou daarbij een rol kunnen spelen.
SpanjeAkkoord over Spaanse amnestiewet, weg vrij voor nieuwe regering-SánchezHet akkoord draait om een wet die amnestie regelt voor veroordeelde Catalaanse separatisten. De Catalanen stelden die amnestie als voorwaarde voor hun steun van een nieuwe coalitie geleid door Sánchez.
Tv-recensieMag Henri Bontenbal op tv een frikandel frituren?In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen vertellen lijsttrekkers ook over hun eetgedrag. Geen vraag is te gek. Dus weten we nu ook welke snack uit de friettent zij zouden willen zijn.
Mentaal welzijnMeer jongeren ervoeren in 2022 slaapproblemen en psychische klachten dan vijf jaar eerderVorig jaar zei 22 procent van de 12- tot 25-jarigen dat zij de afgelopen twee weken last hadden gehad van slaapproblemen. Dat is 8 procentpunt meer dan tijdens het vorige meetmoment.
Justitie'Maak alle boetes inkomensafhankelijk'Boetes doen iemand met een laag inkomen veel meer pijn dan iemand met een hoog inkomen. Daarom wil SP bekeuringen inkomensafhankelijk maken.
Reportage Champions LeaguePSV zucht opgelucht: eindelijk weer een zege in de Champions LeagueMet een benauwde zege op het taaie RC Lens doet PSV goede zaken. Overwintering in de hoogste Europese competitie is nog steeds mogelijk. De ontwikkeling van PSV gaat sneller dan ze zelf hadden verwacht.
WoningmarktVoor de student worden vooral studio’s gebouwd. Is dat wel wenselijk?Het kabinet wil tot 2030 zeker 60.000 studentenwoningen bouwen. Dat wordt lastig, zeggen experts. Bovendien zou de nadruk te veel op zelfstandige studio’s en appartementen liggen. „Het contact met huisgenoten mis ik soms.”
LiveblogDit gebeurde er vandaag in de oorlog tussen Israël en HamasHet is de 33ste dag van de oorlog tussen Israël en Hamas. Een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen.
Zeespiegelstijging Nederland kan tot 3 meter zeespiegelstijging aan, maar dat gaat zeker niet vanzelfNederland heeft voldoende tijd zich voor te bereiden op een toekomst met stijgend water. Dat staat in nieuwe rapporten.
Het verloren schaapHoe ‘het eenzaamste schaap’ Fiona na twee jaar van een Schotse klif gered werd, en daarna moest onderduikenNa twee eenzame jaren aan de Schotse kust, is het schaap Fiona nu gered en omstreden, schrijft Liam van de Ven.
Interview TrampolinespringenTrampolinespringer Milco Abrahams: ‘Een goede serie sprongen is nog een gelukje’Verder dan een 33ste WK-plek is Milco Abrahams nooit gekomen. Maar in Birmingham hoopt Nederlands beste trampolinespringer zich toch voor ‘Parijs’ te plaatsen.
LiveblogDoor Rusland geïnstalleerde gouverneur van Cherson krijg 15 jaar cel om hoogverraadEen rechtbank in Odesa heeft de door Rusland geïnstalleerde gouverneur van Cherson, Vladimir Saldo, woensdag bij verstek veroordeeld tot vijftien jaar celstraf.
LiveblogVN: Meer Palestijnen vluchten naar zuiden GazastrookZo’n 15.000 Palestijnen zijn dinsdag van het noorden naar het zuiden van de Gazastrook gevlucht, meldt VN-agentschap OCHA volgens internationale persbureaus.
Column Ellen DeckwitzAan de andere kant van de lijnOnlangs besefte columnist Ellen Deckwitz hoe isolerend de doofheid van haar vader kan zijn. Hij stelde haar gerust: „Elk mens is op zijn eigen manier doof, dat wil zeggen: alleen.”
KwartaalcijfersRente en inflatie zitten bedrijven in de weg: Ahold en ABN bezorgd over economische vooruitzichtenTwee geheel verschillende bedrijven kregen woensdag te maken met forse koersdalingen: Ahold Delhaize en ABN Amro.
AnalyseHennep, olifantsgras, vlas: het kabinet maakt 200 miljoen vrij voor isoleren met vezelgewassenIn de komende zeven jaar moet de bouw op grote schaal over op duurzame bouwmaterialen als vlas, hennep en olifantsgras.
Analyse Amerikaanse verkiezingenVolgens nieuwe peilingen zou de impopulaire Biden op dit moment van Donald Trump verliezenAbortus lijkt hét thema te zijn waarmee Democraten kunnen winnen van Republikeinen. Maar het vertrouwen in Biden daalt.
WapenexportHoe de oorlog in Gaza de 'lokale trots' van Woensdrecht in het middelpunt van de belangstelling zetVanuit Woensdrecht gaat er een voortdurende stroom aan onderdelen voor F-35 gevechtsvliegtuigen richting Tel Aviv. De oorlog in Gaza zet die leveringen ineens in het middelpunt van de belangstelling.
Kristallnachtherdenking De herdenking van de Kristallnacht staat in de schaduw van ‘7 oktober’. ‘Kinderen weten gewoon niet meer wat er gebeurd is’Nooit eerder zat de Portugese Synagoge bij de jaarlijkse herdenking van de Kristallnacht zó vol. Altijd zijn er wel lege plaatsen. Dit jaar is de bijeenkomst al dagen van tevoren volgeboekt. Alle achthonderd plekken bezet, voor het eerst ook de balkons.
LiveblogRutte laat zich niet in de kaarten kijken na gesprek met NetanyahuDemissionair premier Mark Rutte (VVD) liet woensdag tegenover Nederlandse media weinig los over de inhoud van zijn onderhoud met Benjamin Netanyahu in Tel Aviv.
Dreigend faillissem*nt‘Wonderkind’ Benko moet veld ruimen bij kwakkelende vastgoedreusOm vastgoedconcern Signa voor ondergang te behoeden, moet oprichter René Benko plaatsmaken.
Biologie20.000 jaar ijsbeergeschiedenis leert: minder ijs, minder berenIJsberen jagen aan de rand van het zee-ijs op zeehonden. Als het ijs verdwijnt, kunnen ze dan ander voedsel vinden?
Analyse Doorrekening verkiezingsprogramma’sHard bezuinigen? Dat wil geen enkele partijWelke consequenties hebben de plannen van de politieke partijen, op het gebied van armoede en staatsschuld, klimaat en mobiliteit? Oftewel: de zes lessen van de doorrekening.
CampagneD66 bevriest subsidie voor Jonge Democraten na conflict over geld voor campagneD66 zit krap bij kas in de huidige verkiezingscampagne. Een poging om twee ton los te weken bij jongerenafdeling JD mislukte. Nu draait de partij de subsidiekraan dicht.
LiveblogVN-chef Guterres: ‘Iets gaat duidelijk verkeerd’ bij Israëlische aanvallen op Gaza„Er gaat duidelijk iets verkeerd” bij de Israëlische aanvallen op de Gazastrook. Dat heeft António Guterres, secretaris-generaal van de Verenigde Naties, woensdag gezegd op een…
ReclameBelofte ‘klimaatneutraal gecertificeerd varkensvlees’ was misleidend, oordeelt Stichting Reclame CodeOp varkensvlees dat in maaltijdboxen van Marley Spoon bij consumenten werd bezorgd, stond dat het vlees „klimaatneutraal gecertificeerd” is. De Stichting Reclame Code vindt het hooguit „op weg naar klimaatneutraal”.
LiteratuurDe Camino van Anya Niewierra wint NS Publieksprijs 2023Anya Niewierra was met haar literaire thriller voor het eerst genomineerd voor de prestigieuze prijs, waarbij het publiek mag stemmen op de zes best verkochte boeken van het afgelopen jaar.
Interview Dagelijks leven in GazaHoe een gezin probeert te overleven in de Gaza-strookHoe vergaat het een gezin in Gaza? Over eten in blik, improviseren met accu’s en vechten om water en brood. ‘We zitten zonder van alles, maar liefde komen we niet tekort’
LiveblogBelgische roep om actie tegen Israël klinkt steeds luiderDe Belgische vicepremier Petra De Sutter (Groen) heeft er binnen haar regering op aangedrongen om sancties aan Israël op te leggen.
VerhuizingOR Sabic naar rechter om sluiting hoofdkantoor SittardDat chemiereus Sabic zijn Europese hoofdkantoor verplaatst van Sittard naar Amsterdam, valt niet goed bij het personeel. Dat gaat in beroep tegen het besluit.
Recensie Geschiedenis van computerkunstWie is de ware schepper als kunstenaar en computer samenwerken?Het Nieuwe Instituut biedt met de expositie REBOOT een fascinerende reis door de geschiedenis van digitale en mediakunst. Werk uit de periode 1960-2000 wordt gecombineerd met dat van hedendaagse kunstenaars.
Oorlogsmisdrijven in Gaza en IsraëlBeschuldigingen van genocide vliegen over en weer in het conflict Gaza-Israël. Maar wat ís genocide, en is daarvan nu sprake?Genocide is de zwaarste, juridisch meest belastende en historisch meest beladen kwalificatie van alle oorlogsmisdrijven. Zowel Hamas als Israël wordt er aan de lopende band van beschuldigd. Maar wanneer kun je juridisch gezien van genocide spreken?
PodcastWaarom het kwaad van het antisemitisme al 2000 jaar zo hardnekkig is9/11, de kredietcrisis en de pandemie: het waren allemaal gebeurtenissen die samengingen met een opleving van antisemitisme.
AankoopPaneeltje van Cimabue: van een Franse keuken naar het LouvreHet werk van Bencivieni di Pepo (1240-1302) hing jarenlang boven het fornuis van een Franse vrouw op hoge leeftijd.
Recensie Theater | ●●Wat bezielt theatermakers om mooie boeken op het toneel te brengen als ze geen idee hebben wat ze ermee moeten?De theaterbewerking van Lucas Rijnevelds 'De avond is ongemak' is afstandelijk. Alles wat er poëtisch, intiem, pijnlijk en beeldend is aan die weldadige roman, is er in de toneelbewerking uitgeknepen.
Interview Jorinde KeesmaatRegisseur Jorinde Keesmaat: ‘Bij te veel tegenslag kunnen mensen monsters worden. Het kwaad is echt niet ver weg’Regisseur Jorinde Keesmaat is de eerste ‘stage director in residence’ van het Amsterdamse Muziekgebouw. Donderdag is daar eenmalig haar productie van Angel’s Bonete zien, de met een Pulitzerprijs bekroonde opera over kindermisbruik. „Ik zoek naar de eerlijkheid in de gruwel.”
Uitbreiding EUVon der Leyen wil de EU uitbreiden, en geopolitiek speelt daarbij een grote rolOekraïne zet een stap richting Europese Unie. Ook met acht andere landen haalt Brussel de banden aan, al moeten er nog veel hervormingen worden doorgevoerd. Europa houdt de buurlanden graag binnen haar invloedssfeer.
Analyse CBS-armoedecijfersNu armoede een politiek thema is, blijkt het percentage arme Nederlanders juist gedaald – hoe kan dat?Niet eerder was het armoederisico zó laag in Nederland. Juist nu armoede zo sterk in de belangstelling staat. Dat lijkt tegenstrijdig, maar de daling én toegenomen aandacht hebben dezelfde oorzaak.
OverledenOnkreukbare gouverneur Van Voorst tot Voorst moest Limburg ‘corruptievrij’ makenTelg uit een adellijk en politiek geslacht was voor zijn Limburgse gouverneurschap staatssecretaris in twee kabinetten-Lubbers.
Interview Christopher GillettChristopher Gillett (en Mozart) schreef een opera in een opera over het maken van een operaMozarts komische opera Der Schauspieldirektor gaat over het maken van een opera. Zanger en auteur Christopher Gillett herschreef het verhaal op basis van eigen ervaringen en regisseert nu zijn versie bij Opera Zuid. „Wist je dat er operaregisseurs bestaan die bang zijn voor zang?”
Orwa NyrabiaIDFA-directeur Orwa Nyrabia: ‘ Is ‘feel good’ wel wat we nodig hebben als de wereld in brand staat? Is het niet een teken van totale onthechting?’In de aanloop naar de 36ste editie van IDFA twijfelt artistiek directeur Orwa Nyrabia (56) over alles: de positie van het festival in een brandende wereld, de keuze van de openingsfilm, en wat moet hij aan?
De beeldoorlogPallywood: de complottheorie die Palestijns leed wegzet als nepnieuwsZetten Palestijnse acteurs, als propaganda, hun eigen leed in scène? Die complottheorie, met hashtag #Pallywood, wordt op sociale media veel verspreid. Zonder dat er bewijs voor is.
Kort gedingPvdD-bestuur krijgt gelijk van de rechter: integriteitsfunctionaris handelde ‘onzorgvuldig’De Partij voor de Dieren hoeft een persbericht dat partijleider Esther Ouwehand vrijpleit van integriteitsschendingen niet te rectificeren.
Opinie KernwapenZware kernbom als strategisch goedmakertjeDe Verenigde Staten ontwikkelen een nieuwe loeizware atoombom: de B61-13. Europa en Den Haag moeten dat beseffen, al hebben ze er niets over te zeggen, aldus Ko Colijn.
Recensie GeorgiëDe grote Georgië tentoonstelling vertelt een prachtig cultuurverhaal in 4 stappenEens in de twee jaar organiseert de stichting europalia een programma van beeldende kunst, muziek, theater, film en literatuur, geconcentreerd rondom één land of thema. Dit jaar draait alles in Brussel en daarbuiten om Georgië. NRC bezocht vier tentoonstellingen en beschreef vier fragmenten van een reusachtige puzzel.
Column Aylin BilicPolitici in debat: vraag eens door! Val aan!In het eerste grote tv-debat zondag op RTL4 zagen we dat de lijsttrekkers van de drie grootste partijen (in de peilingen) aan het begin een soort bedrijfspitch hielden.
F-35-samenwerkingD66, GroenLinks-PvdA en SP willen einde aan levering van F-35-onderdelen aan IsraëlEen aantal partijen in de Tweede Kamer neemt geen genoegen met de mogelijke extra controles op F-35-leveringen aan Israël, uit angst dat Nederland bijdraagt aan schendingen van het oorlogsrecht in Gaza.
LiveblogOllongren stuurt Nederlands marineschip richting Cyprus voor humanitaire hulp aan GazaNederland wil, zodra dat mogelijk is, een marineschip met humanitaire hulp richting Gaza varen. Daarvoor stuurt demissionair minister Kajsa Ollongren (Defensie, D66) medio…
Opinie OnderwijsDie mobieltjes zijn niet het probleem op schoolMet een telefoonverbod zijn leerlingen weer bij de les. Maar, stelt Marianne Streekstra, kunnen we ons niet beter afvragen waarom zij willen verdwijnen in hun mobieltjes?
WatermanagementVersterken van dijken en duinen gaat vele miljarden meer kosten, schrijft ministerDe enorme kostenstijging wordt veroorzaakt door hogere kosten van bouwmaterialen en een gebrek aan arbeidskrachten. Ook moeten veel meer dijken worden versterkt dan verwacht werd bij een inventarisatie in 2017.
Oorlog in OekraïneOekraïens leger breidt operaties uit bij nieuw front in regio ChersonOekraïense troepen zijn al enkele weken actief in bezet Russisch gebied aan de overkant van de Dnipro. Nu er ook Oekraïense pantservoertuigen in het gebied zijn gesignaleerd kan de operatie mogelijk momentum krijgen.
LiveblogRutte reist vanuit Qatar door naar Israël voor tweede bezoek aan NetanyahuPremier Mark Rutte, die woensdagochtend in Qatar was voor een bezoek aan emir Tamim bin-Hamad al-Thani, reist momenteel door naar Israël.
LiveblogDuitse wapenexport naar Israël bijna vertienvoudigd ten opzichte van vorig jaarHet aantal exportvergunningen voor wapens naar Israël dat Duitsland goedkeurt, is dit jaar tot nu toe bijna vertienvoudigd ten opzichte van vorig jaar.
Interview WereldkunstKinke Kooi breekt nu pas door als kunstenaar: ‘Er was voor vrouwen een visueel vacuüm’Kunstenaar Kinke Kooi maakt al kunst sinds 1985 maar breekt nu internationaal door. Haar werk is vrouwelijk, sensueel, seksueel en intiem. „Als de wereld me niet wilde, was ik vrij om te maken wat ik wilde, zonder grenzen, zonder schaamte, zonder beperkingen.”
LiveblogIsraëlisch parlement neemt wet aan die het bekijken van ‘van lof voor terreurdaden’ Hamas verbiedtHet Israëlische parlement heeft woensdag een wet aangenomen die het bekijken van terroristische content verbiedt.
Column Joyce RoodnatEr is een grens en die heet mensVertalen is een veeleisende kunst. Helemaal bevatten doe je een andere cultuur nooit, en dat begint bij valkuiltjes in de taal, weet Joyce Roodnat. Soms schieten woorden zelfs helemaal tekort.
LiveblogVN-rapporteur hekelt ‘domicide’, noemt Israëlische vernietiging van woongebieden in Gaza ‘oorlogsmisdaden’De manier waarop Israël de Gazastrook op dit moment belegert, moet worden gezien als een oorlogsmisdaad.
Uitbreiding EUAdvies uitbreiding EU is een vurig gewenste opsteker voor OekraïneDe Europese Commissie vindt dat Oekraïne, Moldavië en Bosnië en Herzegovina kunnen beginnen aan de volgende fase van toetreding tot de Europese Unie. Vooral voor Oekraïne is dat een vurig gewenste opsteker.
AutotestDe perfecte schuilplaats voor gewone burgersDe BYD Dolphin is slecht nieuws voor de concurrentie,schrijft Bas van Putten. Maar het is geen auto voor liefhebbers.
wetenschap tipsHet geheim van de verdwenen spookwetenschapper, in stripvormLees-, kijk- en luistertips van onze redacteuren bij het nieuws. Deze week: een stripboek dat navolging verdient.
LiveblogPro-Russische politicus in Oost-Oekraïne gedood bij autobomaanslagEen door Rusland gesteunde Oekraïense politicus is in het oosten van het land gedood bij een autobomaanslag. Dat melden internationale persbureaus woensdag.
InterviewOkke ten Hove copied, by hand, the slavery archives: “I do not know exactly how long it took me. Years.”Thanks to Okke ten Hove’s painstaking work, we can find out how much compensation slave owners received.
Yusuf SalaamLid van de ‘Central Park Five’ verkozen in gemeenteraad van New YorkHij was een van de vijf tieners van kleur die onterecht de cel indraaiden voor de geruchtmakende verkrachting van een New Yorkse hardloopster, in 1989. Dinsdag won Yusuf Salaam een raadszetel in de stad.
BiotechnologieDit aapje is een mannetje met vrouwencellenEen aapje geboren in een proef in China is voor het grootste deel voortgekomen uit embryonale stamcellen, een primeur.
Jong geleerdHoe een sputterende ketchupfles kan leiden tot een zacht robothartLuuk van Laake had al een carrière buiten de wetenschap toen hij een vacature zag om een kunsthart te ontwikkelen. „Het was voor hen best een gok.”
Amerikaanse politiekHoop voor Biden: onvrede over het Republikeinse anti-abortusstandpunt jaagt kiezers naar DemocratenDe Amerikaanse kiezer vertrouwt de Republikeinen het thema abortus niet meer toe, bleek dinsdag opnieuw bij verkiezingen in onder meer Virginia en Ohio. De Democraten van president Biden hopen de trend door te trekken naar de verkiezingen van volgend jaar.
Partijprogramma’sDoorrekening is er: partijen snoeien in fondsen, VVD schrapt alle ontwikkelingshulpTraditioneel rekenden twee planbureaus vlak voor verkiezingen weer de partijprogramma’s door. Een totaalbeeld is dit jaar moeilijker te vormen, omdat een groot aantal partijen niet meedoet.
De elementenFluor is een ideale partner voor vrijwel alle elementenIeder scheikundig element heeft zijn eigen plek in het Periodiek Systeem. Ieder element heeft ook een bijzonder verhaal. Ook fluor.
LiveblogLegerwoordvoerder Israël over inval Gaza: doel om alle Hamasleiders te ‘vangen of doden’Nu het Israëlische leger de Gazastrook is binnengevallen, is het doel om „elk ondergronds Hamas-bolwerk te vernietigen”.
Durf te vragenHelpt minder menstrueren tegen bloedarmoede?Moderne vrouwen zijn in hun leven drie keer vaker ongesteld dan de jager-verzamelaars van vroeger.
LiveblogNoord-Gaza stroomt leeg: dagelijks verlaten duizenden Palestijnen het gebied te voetNog maar 100.000 van de 1,1 miljoen Palestijnen zijn nog aanwezig in Noord-Gaza. Dat meldt een Israëlische regeringswoordvoerder woensdag tegen de Britse zender Sky News.
Column Margriet van der HeijdenHet licht van Sesame, een ‘heel speciaal kind’ in het Midden-OostenWetenschap werkt verbindend. Margriet van der Heijden hoopt dat dat ook geldt voor een synchrotron in Jordanië, waarbij ook Israël, Iran en Palestina betrokken zijn.
LiveblogG7 steunt humanitaire pauze in Gaza, maar ook Israëls recht op zelfverdedigingDe groep van zeven grote democratische industrielanden (G7) heeft woensdag een gezamenlijk standpunt ingenomen over de oorlog tussen Israël en Hamas.
PodcastAflevering 2: BloedbandenWie heeft recht op het schilderij? Niet de Lewensteins, gek genoeg. Hoe zit het wel? Pieter en Emmie duiken in het verleden van de Joodse naaimachinefabrikant Emanuel Lewenstein.
LiveblogIsraël wil Gaza ‘niet bezetten’ na afloop van de oorlog, maar hoe de strook wel bestuurd moet worden blijft raadselIsraël is niet van plan de Gazastrook opnieuw te bezetten nadat de oorlog tegen Hamas voorbij is, aldus de Israëlische minister Ron Dermer van Strategische Zaken tegen…
Liveblog‘Partijen overtreden massaal privacywet door plaatsen volgcookies’Meerdere politieke partijen overtreden de privacywet door op hun website zonder toestemming volgcookies te plaatsen. Dat blijkt woensdag uit onderzoek van de NOS.
LiveblogAmerikaanse Democratische politicus berispt vanwege pro-Palestijnse uitsprakenHet Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft woensdag gestemd voor een berisping van het Democratische lid Rashida Tlaib, vanwege uitspraken die zij deed over de oorlog tussen…
Liveblog500 burgers in Gaza staken dinsdag de grens naar Egypte overZeker vijfhonderd burgers in Gaza hebben het gebied gister verlaten nadat de grensovergang bij het zuidelijke Rafah opnieuw tijdelijk open was.
LiveblogIsraël bombardeert opnieuw vluchtelingenkampen en ziekenhuizen, tientallen burgerdodenBij Israëlische luchtaanvallen op het vluchtelingenkamp Nuseirat – midden in de Gazastrook – zijn in de nacht van dinsdag op woensdag meerdere doden en gewonden gevallen, zo…
PodcastAflevering 1: ‘I love art’Op een dag in februari van 2022 is het zover: een topstuk uit het Stedelijk Museum Amsterdam gaat naar de erfgenamen van de laatste Joodse bezitter.
PodcastDe pijnlijke keuzes van de politie onder hoogspanningTerwijl de politie kampt met een chronisch personeelstekort, verwacht de maatschappij dat ze direct en overal klaar staat.
Liveblog‘Biden drong bij Netanyahu aan op driedaagse gevechtspauze’De Amerikaanse president Joe Biden heeft in een telefoongesprek met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu op maandag gevraagd om een driedaagse gevechtspauze in Gaza.
Oorlog Israël - HamasRutte laat zich niet in de kaarten kijken na gesprek met NetanyahuHet is de tweede keer sinds het begin van de oorlog tussen Israël en Hamas dat Rutte in Israël is om gesprekken te voeren met Netanyahu.Liveblog
Recensie spelletjes‘Brood en Bier’ is een knus en slim strategisch spel voor tweeMet de feestdagen in aantocht recenseert Lucas Brouwers nieuwe bordspelen: vandaag ‘Brood en Bier’. ‘Wil je een hopje?’
Interview Israël-GazaIsraël-Gaza Leger in Gaza-stadIsraël nu in hart van Gaza-stad Yoav Gallant, de Israëlische minister van Defensie, heeft dinsdag gezegd dat het Israëlische leger is „doorgedrongen tot diep in Gaza-stad”.
Column Frits AbrahamsAarzelaar OmtzigtEven, heel even, liet Pieter Omtzigt het achterste van zijn tong zien, maar het was lang genoeg om te weten wat zijn plannen voor een nieuwe regering zijn.
IkjeNieuwe WC-brilEr moest een nieuwe wc bril worden aangeschaft. Thuisgekomen van het woonwarenhuis ontstond na het openen van de doos grote verbazing. De bril was blauw in plaats van wit.
SudokuSudokuPlaats de cijfers 1 tot en met 9 zo in het diagram dat elk cijfer precies één keer voorkomt in elke rij, kolom, de negen vetomrande 3x3 vakken, én de vier grijze 3x3 vakken.
InhetmiddenIn het middenHorizontaal: 1. ‘Kantoorverhuurder __ vraagt uitstel van betaling aan’ 7. Frivool 11. ‘Extreme overstromingen in __’ 12. ‘__ Actually bestaat 20 jaar’ 14. Goudgehalte 15.
Column Carolien RoelantsGaza is niet de enige oorlogsnachtmerrieDe extreme geweldsuitbarsting van Hamas tegen Israël en de doorgaande Israëlische verpulvering van de Gazastrook verhullen al die andere crises in het Midden-Oosten en daarbuiten.
Commentaar Europese treinreizenOp het spoor kan de Europese Commissie een verschil makenDe trein is nog geen volwaardig alternatief voor korte vliegafstanden. De trein brengt je tot in de binnenstad, maar op onhandige tijden en misschien niet op tijd voor die eerste vergadering.
NaamsveranderingPrins Bernhard Cultuurfonds gaat verder onder de naam Cultuurfonds De naamsverandering volgt op het nieuws dat de originele NSDAP-lidmaatschapspas van prins Bernhard is aangetroffen in zijn privéarchief. „We gaan verder met een naam die past bij wie we nú zijn”, schrijft de organisatie.
ArmoedeCBS: relatief laagste aantal Nederlanders met laag inkomen sinds 1977, grotendeels dankzij energietoeslagHet percentage Nederlanders met een laag inkomen was 3,8 procent, flink lager dan in 2021. Hadden mensen met een laag inkomen geen extra financiële hulp gekregen, dan was het aantal mensen met armoederisico juist gestegen, tot 5,9 procent.
Het nieuws van donderdag 9 november 2023 (2024)

FAQs

Wat is er op 9 november 2023? ›

Het was een massale, door de nationaalsocialisten georganiseerde actie: in één nacht werden 1400 synagogen verwoest, duizenden joodse woningen en winkels geplunderd en vernield, honderden joden vermoord en 30.000 joden door de SS afgevoerd naar concentratiekampen.

Wat is er allemaal gebeurd op 9 november? ›

Tot de belangrijke gebeurtenissen die op 9 november plaatsvonden, behoren de val van de Berlijnse Muur in 1989, het begin van de Novemberpogroms met de Kristallnacht in 1938, de Hitler-Ludendorff-Putsch uit 1923 en het uitroepen van de Duitse Republiek tijdens de Novemberrevolutie van 1918.

Wat gebeurde er op 9 november in Duitsland? ›

1938 - (Reichs)kristallnacht, de eerste massale geweldpleging tegen Joden en hun eigendommen in nazi-Duitsland (in de nacht van 9 op 10 november).

Wat gebeurt er op 11 november 2023? ›

2023 - Na een vlucht van 33 uur koppelt een Dragon ruimtevaartuig dat de Dragon CRS-2 SpX-29 missie uitvoert met het ISS. Er is bijna 3000 kg lading aan boord van het ruimtevrachtschip.

Wat voor dag was 9 november 1989? ›

Veertig jaar lang vormde de muur een scheiding tussen Oost- (DDR) en West-Berlijn. Reizen tussen oost en west was niet makkelijk en de verschillen tussen de stadsdelen waren groot. Berlijners hebben jarenlang gewacht tot de Muur zou worden opgeheven. Donderdag 9 november 1989 was het eindelijk zover: de Muur viel.

Wat gebeurt er op 9 november 1989? ›

De val van de Berlijnse Muur in de nacht van 9 op 10 november 1989 symboliseert in de hele wereld het einde van een tijdperk. Voor de Duitsers betekent dit het einde van een zeer lange naoorlogse periode.

Wat is speciaal in november? ›

Helemaal in seizoen in november zijn kolen (zoals broccoli, witte kool, spruitjes en bloemkool), rode biet, wortelen, selder, knolselder, champignons, witloof, raapjes, uien, pastinaak, prei, aardappelen, pompoen, rucola, schorseneren, aardpeer, artisjok en veldsla.

Wat is er op 9 december 2023? ›

2023 - De periodieke komeet 1P/Halley bereikt het aphelium van zijn baan rond de zon.

Wat is er 8 november 2023? ›

2023 - Lancering van een Falcon 9 raket van SpaceX vanaf Kennedy Space Center Lanceercomplex 40 voor de Starlink group 6-27 missie met 23 Starlink satellieten.

Wat gebeurt er op 1 november 2023? ›

Broeders en zusters, Het feest van Allerheiligen blijft voor ons, christenen, een dag van grote vreugde. Vandaag vieren we namelijk dié mensen die in de Kerk perfect hebben voltooid, wat ze op de dag van hun doopsel gekregen hadden, de heiligheid.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Nicola Considine CPA

Last Updated:

Views: 5962

Rating: 4.9 / 5 (49 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Nicola Considine CPA

Birthday: 1993-02-26

Address: 3809 Clinton Inlet, East Aleisha, UT 46318-2392

Phone: +2681424145499

Job: Government Technician

Hobby: Calligraphy, Lego building, Worldbuilding, Shooting, Bird watching, Shopping, Cooking

Introduction: My name is Nicola Considine CPA, I am a determined, witty, powerful, brainy, open, smiling, proud person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.