Ramona en haar kinderen wonen eindelijk schimmelvrij, woningcorporaties pakken schimmelhuizen aan (2024)

WONEN

Tenny Tenzer

5 juni, 20:42 3 minuten leestijd

Ramona en haar kinderen wonen eindelijk schimmelvrij, woningcorporaties pakken schimmelhuizen aan (2)

Een kind mag nooit opgroeien in een huis vol schimmels. Dat was de algehele stemming een paar maanden geleden na berichtgeving van Rijnmond over het schimmelhuis van Ramona en haar vier kinderen. De politiek ging zich ermee bemoeien en eindelijk komen woningcorporaties nu in actie om al die schimmelwoningen in de stad aan te pakken. Ramona en haar gezin verblijven intussen in een schimmelvrij logeerhuis.

Er kan veel veranderen in tien weken tijd: in maart woonde Ramona nog in een muf appartement met overal zwarte schimmel op de muren. Ze was ten einde raad en met tranen in haar ogen liet ze haar woonsituatie zien aan Rijnmond.

Nu schijnt de zon weer in haar leven. Na de berichtgeving kreeg ze eerst onderdak in een hotel en sinds kort verblijft ze in een gemeubileerde logeerwoning in haar eigen wijk, met een tuin en twee verdiepingen. Genoeg ruimte voor haar en haar vier kinderen.

Lachend opent ze de deur met haar drie jongste kinderen. Ze zijn vrolijk. “Lang niet gezien. Hier wonen we nu. We zijn blij toch?”, vraagt ze haar kinderen. De kinderen antwoorden vrolijk: “Ja!”.

Ramona en haar kinderen wonen eindelijk schimmelvrij, woningcorporaties pakken schimmelhuizen aan (3)

Vol trots laat ze haar tuin zien. “Ik wil hier barbecueën en chillen in de zomer. Mijn kinderen vinden het geweldig hier.” Ze kan nog niet veel aanpassingen doen in de tuin omdat ze niet weet hoelang ze nog hier kan blijven. Alleen haar tv heeft ze meegenomen. Haar bank, bedden en zelfs witgoed heeft ze bij het grofvuil gezet omdat het onder de schimmel zat.

Luchtwegproblemen

De jongste zoon is onlangs doorverwezen naar een longspecialist. Hij heeft last van zijn luchtwegen. Op de verwijsbrief van de dokter staat dat de klachten zoals hoesten en chronische neusverkoudheid verergert worden door vocht en schimmels in huis. “Dat was niet leuk om te horen. Mijn kind hoest de hele nacht. Hij en ik kunnen daardoor niet slapen.”

Wooncorporatie Havensteder is een schimmeloffensief begonnen. Het traject van meldingen tot nazorg wordt veranderd, zegt een woordvoerder. Ze zetten 'gespecialiseerde aannnemers' in bij elke eerste melding en 'bewoners krijgen begeleiding om schimmel te voorkomen'. Elke schimmelmelding wordt een jaar lang gevolgd.

In de wijk Charlois spraken we ook met Varsha. Ze woonde met haar gezin van twee kinderen in een klein huis. De schimmels waren tot onder haar vloer gekomen en ze werd elke ochtend wakker naast een grote schimmelplek in haar slaapkamer. Ook haar zoon had gezondheidsklachten, wat ook weer een negatieve invloed had op zijn leerprestaties.

Ook bij haar lijkt het tij te keren. Een inspecteur is langs geweest en heeft geconstateerd dat zij en haar familie niet meer in de woning kunnen blijven. In augustus kan ze verhuizen naar een nieuwbouwwoning.

Ook corporatie Woonstad neemt maatregelen om schimmelwoningen aan te pakken, ze hebben een speciaal crisisteam ingericht. Alle schimmelmeldingen van de afgelopen twee jaar zijn nagegaan. "Bij iedereen waarbij de situatie ernstig is bieden we mensen een andere woning aan”, aldus en woordvoerder. Inmiddels hebben 12 mensen een andere woning gekregen.

500 schimmelmeldingen

Gemeenteraadslid Vanessa Bruin is de architect van het 'schimmelmeldpunt'. Opgezet door haar partij, Leefbaar Rotterdam. Ze hebben sinds eind februari dit jaar 500 meldingen binnengekregen van bewoners van schimmelwoningen. "De media-aandacht van onder andere Rijnmond heeft erg geholpen. Dat die corporaties nu acties ondernemen is erg fijn. Helaas hoor ik maar twee - Havensteder en Woonstad - van de elf Rotterdamse woningcorporaties over hun eigen acties."

Ze blijft de schimmelproblematiek volgen en het meldpunt is nog steeds online. "Of die acties van de corporaties gaan zorgen voor minder schimmel is de grote vraag die we hopelijk over een paar maanden kunnen beantwoorden. Want dat schimmel een hardnekkig probleem is hebben we met z'n allen kunnen zien."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl

Net binnen

Auto slaat over de kop en belandt in berm
Zo komen de omstreden Rotta Nova-torens naast de Markthal eruit te zien
Opnieuw niets gevonden bij laatste zoekactie naar vermiste Marijke (75)

Uitgelicht

OVERSCHIE Vier jongens slaan Joey in elkaar op straat, golf van bedreigingen en vandalisme in Overschie
CHRISNATUURLIJK Een prikkelende Chris Natuurlijk van 8 juni
ROTTERDAM Chantal Arts (1951 - 2024) was de 'beeldbank' van Rotterdam: 'Ik heb alles wat m’n hartje begeert'
VLAARDINGEN Kinderbescherming noemde pleegouders van mishandeld meisje 'liefdevol en zorgzaam'

Meest gelezen

Zwaargewonde na ernstig ongeluk A16 met legervoertuig, traumahelikopter op snelweg
Chaos door ongelukken op de weg, weginspecteur ontsnapt aan de dood
Slachtoffer steekpartij bij supermarkt overleden, man was oud-profvoetballer
Vier jongens slaan Joey in elkaar op straat, golf van bedreigingen en vandalisme in Overschie

Sport

Met de dubbel bij Feyenoord richting FC Dordrecht: Boel is klaar voor debuut als hoofdtrainer
FC Rijnmond liveblog: grasmat Feyenoord voor tiende keer de beste van Nederland
Zo werd Feyenoord precies honderd jaar geleden voor het eerst afdelingskampioen
Zo zag het allereerste kampioensteam van Feyenoord er precies honderd jaar geleden uit
Podcast 010 op weg naar Parijs met Guus Jansen en Martijn de Veer: 'Nu al naar de spelen is een gave kans'
Ramona en haar kinderen wonen eindelijk schimmelvrij, woningcorporaties pakken schimmelhuizen aan (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Saturnina Altenwerth DVM

Last Updated:

Views: 5563

Rating: 4.3 / 5 (64 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Saturnina Altenwerth DVM

Birthday: 1992-08-21

Address: Apt. 237 662 Haag Mills, East Verenaport, MO 57071-5493

Phone: +331850833384

Job: District Real-Estate Architect

Hobby: Skateboarding, Taxidermy, Air sports, Painting, Knife making, Letterboxing, Inline skating

Introduction: My name is Saturnina Altenwerth DVM, I am a witty, perfect, combative, beautiful, determined, fancy, determined person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.